Lisa forteller om hennes opplevelse av gravidyoga

I løpet av min graviditet var jeg på yogakurs og drop-in timer på 3 ulike yogasenter i Oslo som tilbyr yoga for gravide. Jeg deltok på to kurs på Baby and Belly på Majorstua, samt drop-in timer. Av sentrene og yoga timene jeg prøvde under graviditeten var jeg absolutt mest fornøyd med Baby and Belly. Lokalet er lite og uformelt med en personlig og avslappet atmosphere. Opplegget hos Baby and Belly er fleksibelt. Hvis du må stå over en kurskveld kan du ta igjen timen på en drop-in time uten ekstra kostnad. Du kan også bytte kurs underveis om det er ledige plasser. En slik fleksibilitet gjør at du ikke trenger å tenke på at du “kaster bort” penger om du ikke får blitt med på en time som du allerede har betalt for.

 

Instruktørene er godt utdannet og har lang erfaring med yoga. De viser en genuin interesse for deg som kunde og person og er opptatt av at du skal føle deg trygg i en ellers for noen sårbar periode. Kursgruppene er små og du blir kjent med andre kursdeltakerne, som du kanskje til og med fortsetter å holde kontakten med etter endt kurs og graviditet. Å prate med andre i samme situasjon før og etter timene var både hyggelig, interessant og nyttig, spesielt om du er gravid med ditt første barn.

Kursene inneholder et program som er lett å lære seg også for personer som er nybegynnere til yoga. Den avslappa og personlige atmospheren gjør at du ikke er redd for å gjøre noe “feil” eller dumme deg ut om du føler deg litt klønete i starten. I tillegg til yogaøvelser er det fokus på pust og avspenning som verktøy under fødselen. Dette gir en trygghet i forberedelsene til fødsel. Etterhvert som du lærer programmet sammen med pustingen vil du etter endt time føle deg avslappet, men også kjenne at du har fått ny energi i kroppen. Jeg har vært skeptisk til yoga og tenkt at det er kjedelig, men jeg har endret mening etter erfaringen med Baby and Belly og vil fortsette med yoga også etter graviditeten.

Å gå på yogakurs og drop-in timer hos Baby and Belly var den beste investeringen jeg gjorde i min graviditet. Jeg kan absolutt anbefale Baby and Belly til andre!

gravidyoga, gravid, yoga

Ayurveda i svangerskapet

av Amaia Santacoloma

AYURVEDA

Ayurveda er den tradisjonelle medisinen i India, en av de eldste i verden. Ordet Ayurveda kan oversettes som «vitenskapen om livet» eller «kunsten å leve». Dette medisinske systemet omfatter de fysiske, psykologiske, emosjonelle og spirituelle aspektene av vårt liv, samt menneskets forhold til naturen. Ayurveda observerer de ulike livsenergiene i naturen og hvordan disse flyter i alle levende vesener.

Ayurveda systemet er en spirituell disiplin på lik linje med Yoga. Faktisk, kan man si at de er «sister sciences», som går inn i hverandre. En person som kan Ayurveda må derfor også ha kunnskap om Yoga, pust, kroppsbevissthet og yoga. Ikke kun om den fysiske Hatha Yoga, men også om de ulike yogaformene: Raja Yoga, Bhakti, Karma, Jnana Yoga. Samtidig er det naturlig for yogaentusiaster å bli interessert i og kjenne til Ayurveda, om de subtile energiene i kroppen.  Hvordan Yoga anvender Ayurvediske modeller for å fremme velvære og utvikling hos individet. Yogaterapi er best forstått og forklart med utgangspunkt i det ayurvediske synet på menneskekroppen og dens prosesser. Deriblant unnfangelsen, graviditeten, fødselen og barseltiden.

Jeg ønsker å gi en innføring i hvordan gravide kvinner kan benytte Ayurveda for økt livskvalitet og bedre helse under svangerskapet. For å forberede seg til fødselen og for å begynne å dyrke forholdet mellom mor og barn. Ayurveda fungerer i tillegg som et ypperlig komplement til gravidyoga. Slik at bevisstheten som oppnås på matten lettere kan overføres til hverdagen.

AYURVEDA I GRAVIDITETEN

Fokuset er å  ikke kun behandle sykdommen, men mennesket i sin helhet, som til gjengjeld har en effekt i samfunnet forøvrig. Det legges derfor stor vekt på viktigheten av å ta vare på den vordende moren. I Charaka Samhita, en av de tradisjonelle verkene innen Ayurveda, skrives det at

«It is the woman who procreates children and propagates the human species. Dharma (righteousness), artha (wealth), lakshmi (auspiciousness) and loka ( the entire universe) are represented in every woman».

Kvinnen, med hennes kapasitet for å skape liv og gi omsorg, er bærebjelken i familien, og dermed i hele fellesskapet. Kun dersom kvinnene opplever trygghet, beskyttelse og er tilfredse, vil disse egenskapene speile seg i samfunnet.

Ayurveda benytter en stor bredde av behandlingsformer fra urter og kostholdsveiledning til asana, pusteteknikker (pranayama), mantra, og edelstener eller metaller. Gamle ayurvediske tekster beskriver komplekse kirurgiske prosedyrer. Det finnes egne ayurvediske sykehus i India, som inderne velger på lik linje med allopatiske sykehus. Tradisjonelt varer ayurvediske studier i 8 år og er på universitetsnivå. Men det finnes også bachelorgrader som kombinerer Ayurveda med vestlig medisin og mestere som ikke nødvendigvis har en standardisert utdannelse men som har hatt Ayurveda som en del av familiens kunnskap i mange generasjoner. Her begynner man derfor så vidt å skrape i overflaten.

Det er likevel en del ting man selv kan gjøre for å ta vare på seg selv ved hjelp av Ayurveda. Selvinnsikt og selvpleie er sentrale prinsipper innenfor Ayurveda og disse anses som nøkkelen til god helse over lengre tid. Som tidligere nevnt er ayurvedisk veiledning individuelt tilpasset. Av den grunn må kosthold- og livsstils tips begynne med å bli kjent med seg selv. Hvordan man er sammensatt i en unik ayurvedisk konstitusjon og hvordan man kan leve mest mulig harmonisk med den konstitusjonen.

Ayurveda byr på klare retningslinjer i svangerskapet som til tider kan være overveldende spesifikke. Det er viktig å understreke at det hele handler om å finne balanse og at disse retningslinjene er å anbefale så langt de lar seg forene med mors livsstil uten å forårsake mer stress. Noen ganger kan de minste endringene gjøre en stor forskjell. Yoga og Ayurveda inviterer oss til å se oss selv i speilet og noen ganger kan det være ubehagelig å akseptere egne svakheter eller ugunstige atferdsmønstre. Gjør det du er klar for og vær omsorgsfull med deg selv.

For å øke vår selvinnsikt vil vi se på de to modellene som Ayurveda benytter:

 • Dosha-modellen, som styrer alle prosessene til den psyko-fysiske kroppen.

 • Guna-modellen, som beskriver en psykologisk-spirituell modell og beskriver vår mentale konstitusjon.

Den psyko-fysiske planen: dosha-modellen.

De tre dosha er Vata, Pitta og Kapha. Dosha betyr «det som får ting til å råtne» eller «det som kan forstyrre». Kort fortalt oppstår de tre doshaene ut av samhandlingen mellom de ulike grunnelementene i naturen.

Vata = Ether + Luft

Pitta = Vann + Ild

Kapha = Vann + Jord

Her er en oppsummering av de 3 doshaenes egenskaper:

VataPittaKapha
TørrFettFett
KaldVarmKald
LettLettTung
UregelmessigIntensStabil
MobilFlytendeViskøs
RøffVæskeMyk

I svangerskapet er Kapha veldig viktig særlig den første tiden. Pitta øker jevnt frem til siste trimester. Mot slutten av svangerskapet dominerer Vata som øker dramatisk etter fødselen.

I tillegg har barnet sine egne doshaer som samspiller og påvirker morens doshaer og kan få henne i ubalanse.

Kroppen vil reagere på disse og andre stimuli avhengig av hvordan dosha-konstitusjonen er sammensatt. For eksempel; Vata-mennesker har vanskelig for å legge på seg, mens Kapha har en tendens til det motsatte og kan ofte være sulten rett etter at de har spist. Pitta kan fordøye omtrent hva som helst og er alltid sulten. Pitta kontrollerer både Vata og Kapha veldig bra men til gjengjeld har de en tendens til å overkontrollere seg selv.

Vår konstitusjon blir bestemt av mors og fars helsetilstand i unnfangelsens tidspunkt. Og er modifisert av foreldrenes gener, mors kosthold og vaner under svangerskapet og eventuelle ekstraordinære hendelser under fødselen. Alle individer har alle 3 doshaer i seg i ulik mengde. Det finnes derfor like mange kombinasjoner som det finnes individer likevel er disse de vanligste typene:

 • Vata, Pitta, Kapha – mest preget av én av doshaene.

 • vata-pitta eller pitta-vata, pitta-kapha eller kapha-pitta, og vata-kapha eller kapha- vata, når to av doshaene dominerer.

 • Noen individer har tilnærmet lik mengde av de tre doshaene, disse individene sies å være tridosha.

Når vår konstitusjon er satt kan den ikke bli permanent forandret. Derfor, om du blir kjent med din konstitusjon vil det hjelpe deg å utvikle strategier for å oppnå balanse. Som er det god helse handler om. Det er ikke vanskelig å kartlegge din konstitusjon med mindre du er så ubalansert at dine persepsjonsevner er blitt fullstendig forstyrret. Det er likevel ikke uvanlig f.eks; for en vata person å tro det er normalt å ha mye nervøs energi, for en pitta person å tro det er normalt å stå på, mens for en kapha person er det vanlig å tro at det er normalt å stå stille.

Når man skal kartlegge doshaene er det viktig å tørre å være ærlig med seg selv uten å tenke på hvordan vi skulle ønske vi hadde vært. Man bør også tenke på hvordan man stort sett har vært hele livet.

Er man likevel i tvil tar du vare på vata for den kan forverre de andre doshaene. Har det vært veldig store endringer i ditt liv, som etter fødselen, vektlekker du også vata i strategien din.

Den psyko-spirituelle planen: guna-modellen

De tre gunas er sattva, rajas og tamas.

 • Tamas kan vi se i egenskaper som treghet (som i fysikken, dvs motstand til endringer, tendensen til å fortsette i en gitt bane), mørke, tyngde, tristhet, sløvhet, ulogisk tenkning, negative emosjoner, selvforsvarsposisjon…

 • Rajas ser vi i egenskaper som dynamisme, rastløshet, endring, momentum, selvopptatthet, opportunisme, positive emosjoner så lenge alt går som man vil, rasjonell tenkning, ambisjon, ego…osv. Handlinger har som mål å oppfylle egne ønsker.

 • Sattva handler om klarhet, våkenhet, medfølelse, balanse, kjærlighet, bevissthet, lyset, enkelhet, tydelig persepsjon, intuisjon, visdom, nøyaktig tenkning, altruisme, læring… Alle handlinger er rettet mot det felles gode, man ser etter muligheter for å hjelpe andre og emosjonene er positive.

De aller fleste har elementer av alle tre gunas i seg. Ofte vil en eller to gunas være dominerende til enhver tid.

Selv om den mentale konstitusjonen også blir formet under unnfangelsen er den ikke permanent slik som vår grunnleggende dosha-konstitusjon. Den kan derimot forandre seg ved hjelp av en økt bevissthet, gjennom våre handlinger og våre relasjoner. Man kan bli født med tamasiske tendenser men det er fult mulig å utvikle seg til å bli mer sattvisk. Det kan man gjøre feks. gjennom frivillig arbeid, meditasjon, eller andre positive vaner som fremmer sattva.

Noen vil mene at denne modellen er lite egnet til dagens samfunn og at mange kvinner som oppsøker gravidyoga i dag ikke nødvendigvis har noe spirituell tilbøyelighet. Så hvor hensiktsmessig er denne modellen?

Det er ganske tydelig at vårt samfunn belønner rajasiske personligheter. Ayurveda ser derimot på sattva som den høyeste tilstanden. Som ikke bare fører oss nærmere selv-realisering, men også mot et lykkeligere liv. Kartlegging av den mentale konstitusjonen øker vår selvinnsikt og kan derfor hjelpe oss å identifisere aspekter av vår personlighet som hindrer at vi lever opp til vårt potensiale som mennesker. Noe som gjør at vi blir bedre rollemodeller for våre barn. Som igjen kan vokse opp i en familie der det er naturlig å stadig se på seg selv, prøve å lære og bli den beste utgaven av seg selv. Man trenger derfor ikke å anse seg selv som en veldig spirituell person for å dra nytte av denne tilnærmingen.

Guna-modellen er enda mer relevant for gravide kvinner siden Ayurveda forstår svangerskapet som en overgangsrate. En prosess der mor blir «gjenfødt» som et nytt menneske og derfor med stort potensiale til evolusjon. Vedisk kultur ser på denne tiden i kvinnens liv som hellig der kvinnen er i en 9 måneders one-pointed meditasjon.

Ayurveda beskriver den gravide kvinnen og barnet i magen som en to-hjertet psykologisk enhet slik at inntrykk og følelser som mor blir utsatt for også påvirker barnet. Fosterets følelser er da tilstede allerede fra unnfangelsen. Det kan derfor være vanskelig for mor å vite hvor visse følelser plutselig kommer fra og om de er hennes egne eller fosterets sine. Det er ingen hemmelighet at gravide kvinner ofte opplever å ha sterke emosjoner. Når man først har bestemt seg for å bære frem et barn er det viktig å bli bevisst på at alle inntrykk man er utsatt for påvirker både mor og barn og er med på å forme babyens personlighet.

Ayurveda oppfordrer derfor den gravide kvinnen til å oppsøke sunne, positive inntrykk. Alt hun gjør, ser, hører, lukter osv. skal være behagelig. Helt konkret kan mamma øke sattva for den to-hjerters enheten på mange måter:

 • være sammen med positive mennesker

 • meditere, gjøre pusteøvelser og yoga asana
 • høre på/spille musikk og se på filmer som er ladet med positiv energi
 • redusere arbeidsmengden, tidspress, bekymringer og stress
 • gå tur i naturen
 • dyrke relasjonen til barnet

Andre livsstiltips til graviditeten:

Aktivitetsnivå:

Ayurveda anbefaler å unngå vigorøs trening i svangerskapet og heller erstatte det med å gå en tur i naturen, svømming eller rolig yoga. Når det gjelder samleie er for mye sex frarådet både tidlig og mot slutten av svangerskapet.

Kosthold:

De viktigste verkene i Ayurveda, Charaka Samhita Og Sushruta Samhita, anbefaler en veldig Ayurvedaspesifikk diett for gravide kvinner med retningslinjer for hver måned. Men Ayurveda kan også tilpasses våre tider på en enklere måte. Mor ønsker å bygge trygt hjem for babyen i magen og det er ingen vits å få oppheng i alle aspektene ved kostholdet, størrelse på porsjonene, kalorier osv. Helt enkelt kan mor innta et mildt næringsrikt kosthold lagd med gode råvarer og forberedt med omsorg. Alle de 6 smakene definert i Ayurveda (søt, salt, surt, bittert, sterkt og snerpende) er viktige for balanse men det anbefales å vektlegge søt, salt og sur smak. For mye bitter, sterk og snerpende smak kan tørke ut kroppen i en periode der kroppen jobber med å øke væskevolumet. Maten bør derfor øke Kapha litt og mye av kostholdet kan gjerne være i flytende form.

Kostholdet burde være særlig næringsrikt for Vata kvinner med lite fett i kroppen. For lite fett hos den gravide kvinnen kan føre til spontanabort, en komplisert fødsel, eller dårlig helse i barseltiden. Pitta kvinner bør passe på å ikke bli for varme, følge en anti-pitta diett og ta milde anti-Pitta urter, f.eks Shatavari. Kapha kvinner vil få godt utbytte av å bruke krydder som kardemomme, fennikel og basilikum for en optimal energiflyt.

Noe av det viktigste er at kvinnen selv opplever at maten er deilig. Den subjektive opplevelsen er veldig viktig i Ayurveda i motsetning til vestlig medisin. Derfor ser ikke Ayurveda noe problem med å tilfredsstille cravings. Så lenge det ikke er noe skadelig for fosteret eller kvinnen selv.

Det som skjer rundt maten er derfor like viktig som det man faktisk spiser. Kvinnen bør ideelt nyte maten i fredfulle omgivelser og hedre kroppens intelligens ved å spise bare når hun er sulten samt stoppe å spise når magen er 2/3 full. Det anbefales å ikke drikke iskaldt vann men heller rent romtemperert vann. Andre anbefalinger som å ikke røyke eller drikke alkohol er mindre overraskende for oss.

Matvarer som er gunstige under hele svangerskapet er ris, ghee, og melk dersom du kan fordøye den. Det er verdt å nevne at ghee inneholder veldig lite eller ingen laktose slik at de som har problemer med å fordøye meieriprodukter tåler som oftest ghee.

Melk er lettere å fordøye om den varmes opp med krydder som safran, kardemomme eller ingefær pulver. Man kan legge til en halv teskje ghee og en til to teskjeer rå honning.

Honning legges til kun når melken er litt varm (warm), men ikke brenner (hot).

Urter:

Gravide kvinner bør holde seg unna sterke urter med menstruasjonsfremmende eller laksativ effekt og heller bruke urter som bygger opp de reproduktive organene som shatavari, ashwagandha(indisk ginseng), bala(flannel weed), eller hvit musali. Det finnes ellers mange ulike ayurvediske urtepreparater designet for å nære både mor og barn.

Abhyanga (oljemassasje):

Ayurveda anbefaler at den vordende moren mottar jevnlig gravidmassasje og i tillegg bør de massere seg selv daglig med litt varm olje. (OBS ikke brennende, bare litt varm!)

Denne oljemassasjen heter abhyanga.. Oliven eller mandelolje vil ofte fungere bra. For kvinner preget av Vata anbefales sesamolje, som sies å være den eneste oljen som trenger inn i alle de 7 dhatus, eller de 7 ulike typer vev i kroppen. Særlig i den siste måneden av graviditeten vektlegger Ayurveda viktigheten av fett. Dette innebærer både å spise god fett (gjerne ghee) og massere seg selv med olje. Ordet sneha på sanskrit betyr både «moderlig kjærlighet» og «fett» eller «olje». Oljemassasje fyller oss med en følelse av kjærlighet, stabilitet (siden den demper vata), varme og velvære.

Daglig abhyanga er en av nøklene til god helse ikke bare for gravide men for alle:

The body of one who uses oil massage regularly does not become affected much, even if subjected to accidental injuries or strenuous work. By using oil massage daily, a person is endowed with pleasant touch, trimmed body parts, and becomes strong, charming and least affected by old age.— Charaka Samhita: Sutrasthana: V: 88-89

Abhyanga utføres på følgende måte. Du trenger:

 • ¼ kopp med olje
 • Et gammelt håndkle, ditt «olje håndkle», til å sitte på mens du masserer
 • Et gammelt håndkle til å tørke deg etter

Hell oljen i en skål og legg den i varmt vann slik at oljen blir varm men ikke brenner deg. Sitt komfortabel i et varmt rom uten gjennomtrekk. Som alt annet i svangerskapet, skal massasjen være myk og skånsom. Om du vil ha olje på hodet også begynn med hodet med bitelitt olje på toppen i en sirkulær massasje. Fortsett med hele hodebunnen, i sirkler, uten å skrape med neglene. Det er viktigere at oljen treffer hodebunnen enn at hele håret drypper så det trengs ikke så mye.

Masser så ørene og hele ansiktet fra haka og oppover. Videre masserer du resten av kroppen opp og ned langs de lange benene i armer og bein og med sirkulære bevegelser på leddene.

Gravide kan gjerne bruke litt mer tid på å massere brystene og magen. Brystmassasje lindrer ømhet og forbereder til amming. Masser gjerne i en spiral fra utsiden og innover mot brystvorten. Magen masseres sirkulært med klokken, veldig skånsomt, mens mammaen kjenner babyens puls. Den er også en fin øvelse i tilstedeværelse og for å ta seg tid til å komme i kontakt med babyen. Følg tykktarmen, opp høyre siden av magen, på tvers og så ned langs venstre side.

Bekkenbunnen kan også masseres, også på innsiden fra uke 34 og frem til fødselen. Dette hjelper å forebygge rifter, særlig for førstegangsfødende.

Selv-massasjen avsluttes med grundig massasje av føttene og fotsålene. Dette hjelper oss å sove bedre og lindrer tretthet.

Ideelt kan du gjøre selv-massasje når du våkner eller før du legger deg. Hvis du har mulighet til å la oljen sitte litt eller sove med den kan du gjerne gjøre det. Ta på noen gamle klær som blir da dine «oljeklær». Om du skal legge deg legg et gammelt håndkle over puten. Du kan også dusje med varmt vann. Det kan hende du trenger å bruke sjampo to ganger for å fjerne olje fra håret men unngå å bruke såpe for kroppen i hvert fall. Oljerester kan lett fjernes ved å bruke kikert mel i stedet for såpe.

Forberedelser til fødselen:

 En viktig del av de siste ukene i svangerskapet handler om å forberede seg til selve fødselen. Klassiske ayurvediske tekster beskriver spesielle «fødehytter». Uavhengig av hvor du skal føde kan du ta initiativ til å gjøre dine omgivelser så rolige og betryggende som mulig. Ta gjerne med deg noe som minner deg om vannelementet, planeten og noe som minner deg om din kobling til dine medsøstre. Kanskje du vil ha med deg noen skjell, blomster, bilder eller små skulpturer. Kanskje du har mulighet til å spille musikk som minner deg om disse og kan hjelpe deg å slappe av. Husk å planlegge slik at du har væske og næring under fødselen. Du kan ta med kokosvann og den ayurvediske geléen Chyavanprash kan være en enkel måte å få næring og energi under fødselen.

De siste ukene er en god anledning til å finne et støttenettverk til barseltiden. Det er ikke sikkert du trenger eller ønsker det men det er lett å undervurdere dine behov og det skader i hvert fall ikke å prate med andre som kan gjøre ting lettere for dere.

Det kan være både morsomt og spennende å samle alt du trenger for babyen. Kos deg med forberedelsene og husk at babyer blir født der mamma er og trenger veldig lite i begynnelsen, særlig om de får morsmelk.

Belly & Baby teamet på The Well spa

 

Flere ganger i året har vi i Belly & Baby interne fagdager med interne eller eksterne kursholdere, sosiale samlinger og personalmøter. På forrige teammøte hadde Anniken og Caïla, de flotte driverne bak Belly & Baby, invitert oss til The Well spa. Ikke akkurat det verste stedet å tilbringe dagen.

 

Vi møttes på Oslo S på morgenkvisten, og kjørte sammen derfra. Vi var fremme på The Well akkurat til det åpnet. Jeg vet ikke om du som leser dette har vært på The Well spa, men idet du kommer innenfor døren senkes skuldrene, og roen sprer seg helt ut i fingertuppene.

 

Etter en frisk og deilig dusj, var det bare å ta på badedrakten, tulle seg inn i en diger morgenkåpe og tusle inn i tre etasjer med spa. Vi hadde ca. tre timer hvor vi gikk fra basseng til basseng, til boblebad inne, boblebad ute, fossefallsgrotte, saltskrubb i dampbad, maaange forskjellige badstuer, hoppet mellom iskaldt basseng og varmt basseng, og tilbake i et beroligende dampbad igjen.

 

Flere ganger i året har vi i Belly & Baby interne fagdager med interne eller eksterne kursholdere, sosiale samlinger og personalmøter.

 

spa, velvære, massasje, the well, yoga


the well, spa, wellness, velvære

 

 

 

(Bildet er hentet fra nettsiden til The Well spa)

 

Etter tre timer var vi ganske sultne alle sammen. Vi tullet oss inn i morgenkåpen igjen, og tuslet opp til restauranten. Ingen av oss hadde vært særlig flinke til å drikke vann i løpet av disse timene, så stegene opp trappen og inn i restauranten var ganske tunge. På lunsjmenyen hadde de fyldige supper, friske salater og steinovnspizza, som man sjelden sier nei takk til. Og selvfølgelig ville vi toppe denne dagen med en deilig dessert. Jeg tror favorittdesserten ble bringebær raw food cake. NAM!!!

 


raw food, the will, spa, yoga, massasje

(Bildet er hentet fra nettsiden til The Well spa)

Da vi var ferdige med lunsjen, hadde vi et møterom som sto og ventet på oss. Så vi pakket oss ut av morgenkåpen for siste gang, tok en varm og deilig dusj, ordnet oss, og takket for oss(for denne gang). Selv om vi hadde hatt litt idémyldring og snakket sammen inne i spaavdelingen og under lunsjen, var det fint å ha noen timer møtetid. Her fikk vi snakket om hvordan det går med hver enkelt, fremdriften til Belly & Baby, og det kom opp mange kreative idéer som kundene våres kan få godene av etterhvert. (Noe vi ikke har tenkt til å røpe helt enda). hihi

the well, spa, teammøte

Tusen takk til The Well spa for den deilige atmosfæren dere skaper hos dere, og tusen takk Anniken og Caïla for et fantastisk personalmøte <3 Gleder oss allerede til sommerfesten med alle de fine instruktørene og behandlerne hos Belly & Baby <3

 

Kan man gjøre yoga med bekkenløsning?

Vi ser gravide med bekkenløsning og bekkenlåsning hver eneste dag. Vi tilpasser øvelsene for dem slik at de kan delta på våre klasser i yoga for gravide, og fortsatt få fullt utbytte og forberede seg til fødselen.

Her får dere historien til vår elev Merete som var så dårlig at hun kom humpende inn på krykker til hver yogaklasse:

La meg starte med å skrive dette: Yoga hos Belly & Baby er det beste jeg har gjort for meg selv, kroppen min og babyen gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Nå er jeg helt avhengig.

Jeg meldte meg på mitt første kurs da jeg var gravid. Jeg fikk tidlig bekkenløsning og gikk de siste månedene på krykker, derfor kunne jeg ikke trene og bevege meg som vanlig. Men yoga, det fikk jeg til. Instruktørene på Belly & Baby er utrolig dyktige og klassene er ikke så store, dermed tilpasses øvelsene hver og én. Så selv om bekkenet mitt både var løst og låst, fikk jeg trene opp resten av kroppen, både fysisk og mentalt. Om jeg var trøtt eller sliten en dag, tok jeg meg i å tenke «bra jeg skal på yoga», ikke motsatt – «jeg kan ikke gå på yoga fordi jeg er sliten». For økten ga meg ny energi, en flow jeg aldri har fått med annen trening – øvelsene etterlot meg med en følelse av kontroll over kroppen, med muskler som hadde vært i bruk, men ikke slitt ut. Samtidig følte jeg meg fri og åpen, som om blodet endelig fikk rusle rundt igjen og jeg fikk puste uhindret for første gang på lenge.

Yoga gjør meg rett og slett både rolig og opplagt på samme tid, dessuten klarere i hodet. Det er som en liten opprydning i kroppen, en restart.

Fødselen nærmet seg, og jeg gruet meg overraskende lite. Jeg gikk fødselsforberedende kurs på Ullevål sykehus, og fikk masse nyttig informasjon, men det var yogaen som forberedte meg mentalt. Både i de vanlige klassene og en helgetime med fødselsforberedende kurs på Belly & Baby, ble jeg minnet på det aller viktigste: Husk å puste. Sett kjevene fri og la kroppen jobbe, den vet hva den skal gjøre om du ikke får panikk og hindrer den. Og akkurat slik ble det. Dette høres dumt ut, men det var nesten som om jeg gledet meg til fødsel. Jeg var så mentalt klar og bestemt på å beholde roen, og det reddet meg når riene satte inn på sitt verste og jeg i noen øyeblikk gikk i full lås. Da tenkte jeg: «Husk hva du har lært. Pust og tving deg til å slappe av. Stol på at kroppen fikser dette.» Og det gjorde den.

Jeg kan med hånden på hjertet si at fødselen var en fantastisk opplevelse, og at yogaen hos Belly & Baby har en stor del av æren.

Hva så etter fødselen? Å ha ansvar for en liten baby er 100 prosent overveldende for en førstegangsmamma, og jeg var ikke så sikker på om jeg ville greie å komme meg til Belly & Baby med det første. Bare å stable seg ut døra, med baby og utstyr og en konstant redsel for at den lille skulle begynne å hylgråte non stop, var en utfordring. Men jeg tok sjansen, og angrer ikke. Seks uker gammel var lille Erik og jeg på yoga for første gang. Jeg var gjennomsvett av stress da jeg kom, men det gikk bra. Erik sov mens jeg trente, og jeg kjente på en veldig mestring og en følelse av å ha tatt noe av meg selv tilbake. Siden har det vært flere klasser hvor Erik har vært urolig, men det er det fine med Belly & Baby – det er lov! Det er en del av treningen å akseptere det som skjer. Med en baby er det eneste som er helt sikkert, at lite blir akkurat som du har planlagt.

Erik har vokst til, og jeg har fortsatt å følge nye kurs hos Belly & Baby, tilpasset mitt nivå og ikke minst Eriks utvikling. Nå er han snart ett år, og står og går, og jeg er på kurs med mammaer og babyer på samme stadium. Det er så fint! Jeg får brukket opp kroppen, som jeg sier, for jeg skal love deg at man blir stiv i karosseriet av å ta deg av en liten. Rygg og skuldre rundes framover, brystet snører seg sammen og du løfter og løfter, gjerne på samme side.

Og det er flere fine ting med å komme seg ut av barselbobla og til Baby & Belly. Jeg får se andre mødre, Erik får se andre barn, og han får venne seg til at mamma har egentid. Jeg har også tatt med meg yogaen hjem, først og fremst inn i leggerutinene. Når Erik skal sove og er gira og overtrøtt, bruker jeg yogapust i øret hans, og av og til om-lyden. Det roer ham ned.

Når mamma er mindre stresset, blir babyen det også.

 

yoga for gravide, bekkenløsning

En fin fødselsopplevelse

Mitt første barn var underveis. Jeg skulle føde i badekaret på ABCklinikken, og skulle holde meg langt unna noen form for medisinsk smertelindring. Termin kom og gikk uten aktivitet. En uke senere gikk plutselig vannet da jeg sto i dusjen. Yippiii, endelig! Men, var det ikke en rar farge på vannet? Jeg pakket med meg bag’en og dro til ABCklinikken. Misfarget fostervann. Det betydde bare en ting, bli sendt over gangen til Føde B og start av induksjon. 24 timer senere hadde jeg stormrier. Jeg hadde knapt spist, drukket eller sovet, og jeg hadde ikke mer enn 3cm åpning. Det føltes håpløst ut, jeg hadde ingen fremgang. Kroppen var tydeligvis ikke klar for fødsel. Jeg sto bare og ristet av hormonene som ble pumpet intravenøst og kastet opp og kastet opp. Og hver gang jeg kastet opp lekket jeg blod og fostervann mellom bena. Deilig….

Det føltes ut som om jeg sto på stedet hvil og aldri ville komme videre. Jeg var drittlei, og endte opp med å bli likegyldig som den passasjeren jeg var i fødselsprosessen.

Heldigvis fikk jeg nå satt en epidural selv om jeg hadde i underkant av 4 cm. Jeg klarte å slappe av, spise, sove, puste og legge meg ned på sengen noe som hadde vært umulig det siste døgnet. Og nå fikk kroppen lov til å jobbe, og jeg kom til full åpning etter bare få timer.

Det å endelig få lov til å trykke, det å vite at barnet var så nær, ga meg gnisten tilbake. Men selv hvor mye jeg trykket og trykket kom han ikke ut. I all hast ble både sugepropp og saks hentet. Blæh. Jeg hadde vært redd for denne saksen, men kjente selvfølgelig ingenting da jeg ble klippet. Resten var ganske brutalt. Jeg følte at fødselslegen vrengte meg åpen for å få inn sugeproppen, og selv hvor mye jeg trykket, så måtte hun dra så hardt at knokene hennes hvitnet, og det sto to andre og skjøv bena mine bakover. Det gjorde selvfølgelig vondt. Veldig vondt.

Ut kom babyen, og opp på brystet. Og jeg tenkte at dette er det mest fantastiske jeg har vært med på. Alle følelsene, adrenalinet, gleden, tårene. Jeg har aldri kjent noe sterkere eller mer meningsfylt. Selvfølgelig var det en fin fødselsopplevelse! Et mirakel kom til verden.

En fødsel er like uforutsigbar som livet. Husk at det er du som velger hva du fokuserer på. Det er du som velger hva du skal huske i ettertid. Du har valget mellom å fokusere på det positive, eller det negative. Og det er kun en av disse som gavner deg vel. Aksept av hvordan tingene blir er et viktig verktøy å ha med deg når du går inn til din fødsel. Da slipper du eventuelt å bli skuffet

 

nyfødt, baby, fødsel

En liten gutt som akkurat har møtt verden for første gang